White Papers

luni, 23 mai 2016

A pica sau a da mita ? Aceasta e intrebarea.

          Incep prin a ma declara dezamagita de politia romana,dar ,pentru a nu generaliza, prefer sa ma refer la acea categorie mica sau mare de politisti care incurajeaza luarea de mita si profita de persoanele corecte, cautand sa le impiedice .
Pana nu demult insistam sa cred in justitia si corectitudinea organelor de politie, ba chiar ma pregateam intensiv pentru a urma Academia de Politie si am continuat cu ale mele convingeri dupa ce am luat permisul.
         De multe ori auzeam persoane spunandu-mi “Daca nu platesti, vei pica traseul.”, iar raspunsul meu era “Nu vad cum ar putea sa te depuncteze la traseu din moment ce tu mergi foarte bine, respectand regulile de circulatie si indicatoarele”. Acest fapt mi s-a confirmat cand am luat traseul fara sa il platesc, spre uimirea celor ce ma avertizau. Eu stiam ca sunt pregatita,ca orice as face nu sunt sanse sa pic traseul pentru ca ma consideram bine instruita. Asa a si fost,ceea ce mi-a oferit un impuls si o mai mare admiratie fata de aceasta institutie si de reprezentantii ei, mai ales ca politistul cu care am dat traseul se presupunea ca era cel mai dur din breansa si cel care pica cei mai multi elevi.
De asemenea,stima mea continua sa ramana, indiferent de ce urmeaza sa afirm in randurile urmatoare, pentru acel politist, pentru ca detine insusiri morale esentiale unui organ al legii : corectitudinea .
          Insa, de curand am luat parte la un eveniment care a facut ca increderea mea sa eclipsese, sa se zguduie. In aceeasi perioada cu mine urma scoala de soferi si prietenul meu. Recunosc ca este mult mai capabil decat mine la condus, eu sunt usor tematoare in trafic,caci asa imi este firea. Dar, am mers de multe ori in masina scolii de soferi pe care el invata sa conduca si am constatat cat de bine si corect conducea. Nicio ezitare, nicio greseala, eram mai mult ca sigura ca el nu va intampina niciun obstacol in luarea permisului de conducere pentru ca era foarte sigur la volan si foarte vigilent.
Avand in vedere emotivitatea mea, mai ales in fata unei persoane cu un grad important si faptul ca am reusit sa trec cu brio examenul de condus, nici nu imi faceam griji pentru el.
Iata ca a venit ziua in care el sustinea ultima etapa catre eliberarea permisului de conducere, traseul. Eu nu l-am mai insotit, asa ca asteptam vesti din partea lui. In jurul orei 9:30 primesc un mesaj “Nu am luat...”. Am avut un soc, am crezut ca este o gluma si ramas perplexa.
Acesta mi-a povestit dupa cateva “patanii” din timpul traseului. Nu numai ca a intervenit oprind brusc masina,ci si a indreptat volanul in stanga pentru a creea o falsa coliziune cu masina de pe sensul opus,ca apoi sa tipe “Accident iminent !”. Trecand peste acest fapt, intr-o zona in care se lucra, de la sine inteles ocolirea se facea prin partea stanga a muncitorilor, fiind si o baliza directionala. Aici acesta a urlat “Ce faci? Intri pe contrasens?”. Replica mea la spusesele sale sunt “Pai ce era sa faca? Sa calce muncitorii si sa raspunda penal?”.
Atata timp cat indicatorul permitea,cat el s-a asigurat si semnalizat, nu reprezenta un act gresit,nu-i asa?
Sa nu mai mentionez de faptul ca era vulgar la adresa lui sau de faptul ca nu a luat in seama *sau nu a vrut* cand el s-a asigurat si a semnalizat la plecarea de pe loc,pe care, normal, a notat-o la final ca si cand ar fi fost omisa de el.
Finalizarea traseului a fost una negativa, el picand si fiind nevoit sa revina peste o luna sau doua, avand in vedere tarzia programare a traseului pentru fiecare elev doritor de a detine permisul de conducere.
Pentru a intari ideea nedreptatii, doresc sa aduc la cunostinta si actiunile celuilalt elev aflat in masina de examen. La fel,politistul s-a implicat in manevrarea volanului pentru a evita o coliziune, pornea de pe loc din a treia sau se apropia de viteza de 60 Km/h in localitate si,desigur, a trecut si a obtinut dovada, actul ce in mod normal ar trebui sa fie oferit unui sofer declarat competent pentru a conduce o masina, fara a pune in pericol viata celorlalti participanti la trafic.

              Asadar, aceasta este corectitudinea unora dintre politistii romani si ma declar dezamagita si nemultumita de directia inspre care ne indreptam . Chiar nu imi puteam inchipui si nu puteam crede ceea ce multe cunostinte imi spuneau “Daca vrea sa te pice, te pica”. Refuz sa domine persoanele carora le este mai la indemana sa ofere mita, mai ales acelea care o accepta si o promoveaza tocmai prin incorectitudinea ce o insufla prin acceptarea ei si prin nedreptatea aplicata fata de cei corecti, cei care vin cu sufletul deschis la sustinerea unui examen si care pica, desi sunt mult mai pregatiti psihic si practic la condus decat cei care platesc si pot pune in pericol in viitor viata unui alte persoane, tocmai pentru ca nu obtin pe propriile lor forte permisul de conducere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu